Geef jouw zelfvertrouwen een boost

Ik luisterde pasgeleden naar een TED talk van Brittany Packett over ’Confidence’, zelfvertrouwen. Ze had een goed verhaal en ik realiseerde me weer hoe belangrijk zelfvertrouwen voor iedereen is, maar ook dat veel mensen er maar weinig van hebben. Gebrek aan zelfvertrouwen komt heel veel voor. Het zorgt ervoor dat veel mensen problemen hebben c.q. zorgt het ervoor dat mensen veel beperkingen ervaren.zelfvertrouwen Personal & Business Improvement

Ik heb in het recente verleden veel coachtrajecten gedaan. Terugkijkend kan ik wel zeggen dat in zeker 80% van de gevallen het bij de kandidaten ontbrak aan voldoende zelfvertrouwen en dat dat de belangrijkste oorzaak was van hun probleem waarvoor ze bij me kwamen.

 

Hoe komt het dat de een zoveel zelfvertrouwen heeft en de ander zo weinig?

Brittany Packett stelt dat er 3 zaken noodzakelijk zijn om zelfvertrouwen te ontwikkelen:

  1. In een omgeving te zijn waarin je je welkom voelt en geaccepteerd, het gevoel te hebben dat je er mag zijn (permission).
  2. Mensen om je heen te hebben met een positieve instelling en die vertrouwen in je hebben (community)
  3. Nieuwsgierig zijn, verder willen kijken dan je neus lang is (curiosity)

Ik kan me daar wel in vinden als basis. Bij mensen met weinig zelfvertrouwen, zie je veelal dat permission en community, punt 1 en 2 dus, te weinig of soms zelfs helemaal niet aanwezig zijn. Als dat zo is, zie je dat curiosity, punt 3, niet eens aan bod komt.

Vaak zie je dan dat mensen opgegroeid zijn in een omgeving die hen niet stimuleerde, waarin er geen of weinig vertrouwen was. Ook een werksituatie kan door mensen ervaren worden als beperkend, zeker als er geen vertrouwen wordt ervaren c.q. gegeven.

 

Faalangst en twijfel

Geen of te weinig zelfvertrouwen resulteert meestal in faalangst en het hebben van voortdurende twijfel. Zaken die je enorm beperken. Je hebt wel ideeën, maar je durft er niet mee naar voren te komen, laat staan ze uit te voeren. Je twijfelt altijd of je iets wel kan, en wat kan er allemaal gebeuren als er iets niet goed gaat?

Dat betekent dat je je talenten niet of te weinig gebruikt en dat is jammer!

 

Zelfvertrouwen is de basis voor alles

zelfvertrouwen Personal & Business Improvement

Je kan nog zo veel kennis hebben. Je kan nog zo goed zijn in een sport of over andere vaardigheden beschikken. Zonder zelfvertrouwen kom je nergens.

Bij sport zie het vaak terug. Een voetbalelftal dat het ene deel van de competitie alle wedstrijden wint en scoort bij het leven en in het andere deel van de competitie er ineens niets meer van terecht brengt, terwijl het dezelfde spelers zijn. Er komen dan verwijten. De inzet ontbreekt. Ze doen hun best niet. Ze zijn slordig in hun spel etc. Maar bijna altijd heeft het te maken met het ontbreken van vertrouwen bij de trainer, bij de clubleiding, bij de supporters, kortom bij de omgeving waarin spelers moeten presteren. Ze zijn hun zelfvertrouwen kwijt.

 

Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je niet alleen een idee hebt, maar dat je het ook uit gaat voeren. Je gaat je talenten gebruiken. Je bent open, transparant. Je hebt geen faalangst want je denkt: wat kan er misgaan? Je maakt je daar geen zorgen over, want er is immers altijd een oplossing voor een probleem.

Je hebt zelfvertrouwen als je durft te zeggen: ik kan het. En niet: zou ik het wel kunnen?

Zelfvertrouwen is je eigen inspiratiebron.

Met zelfvertrouwen maak je je dromen waar. The sky is the limit.

Met zelfvertrouwen word je ook een gelukkiger mens. Dat is fijn voor jezelf, maar het is ook fijn voor je omgeving.

 

Maar wat als je geen of weinig zelfvertrouwen hebt?

De volgende zaken zijn dan belangrijk:

zelfvertrouwen Personal & Business Improvement

  1. Jezelf realiseren dat je weinig zelfvertrouwen hebt, dat accepteren en dat van belang vinden.
  2. Dat willen veranderen
  3. Je realiseren wat je allemaal kunt. Wat zijn jouw talenten. Waar ben je goed in. Praat hier eens over met een vriend of vriendin.
  4. Je kan ook een coach zoeken die je bij e.e.a. helpt
  5. Ervoor zorgen dat je in een omgeving komt die stimulerend werkt, die positief is, die je vertrouwen geeft.

 

Belangrijk voor een leidinggevende

Zelfvertrouwen is voor iedereen van belang, maar zeker voor iemand die leidinggeeft. Voor een leidinggevende is het hebben van zelfvertrouwen een absolute must. Op wat voor niveau dan ook. Het geldt voor een COO van een groot bedrijf, maar ook voor een teamleider.

Heb je het gevoel over te weinig zelfvertrouwen te beschikken, ga er dan wat aan doen om het wel te krijgen. Er zijn mogelijkheden genoeg.

Door Joost Siereveld