Beter leiderschap door beter slapen!

In de artikelen die je van ons gewend bent hebben we het dikwijls over hoe je een betere leider kunt worden. Je hebt al heel wat waardevolle tips voorbij zien komen. Ik wil er nu een onverwachte tip aan toevoegen, n.l. beter slapen.

 

Is slapen belangrijk?Beter leiderschap door beter slapen! Personal & Business Improvement

Ja zeker. Uit onderzoek blijkt dat elk mens 7-9 uur slaap nodig heeft om voldoende uitgerust aan de volgende dag te kunnen beginnen. Denk nu niet, dat geldt niet voor mij, want ik kan met weinig slaap (5-6 uur) toe. Als je regelmatig minder slaapt dan 7 uur per nacht, pleeg je in elk geval roofbouw op je lichaam. Dat geldt dus voor iedereen, dus ook voor leidinggevenden.

Een recent onderzoek van McKinsey onder businessleiders laat zien dat 40% zegt minstens 4 nachten per week onvoldoende te slapen en 66% is zelfs over het algemeen ontevreden over hun hoeveelheid slaap. Velen wijten dat aan zaken die met hun werk te maken heeft, zoals te veel stress, te lang ‘aan moeten staan’, etc. Maar grotendeels ligt het aan jezelf, aan je eigen slaapgedrag en daar kan je dus zelf wat aan doen.

De 24-uurs economie vraagt een hoop van ons en we slapen over het algemeen tekort. We blijken b.v. 2 uur minder te slapen dan in de jaren zestig, zegt Russel Foster (hoogleraar circadiane neurowetenschappen aan de universiteit van Oxford). ‘Dit leidt tot serieuze gezondheidsproblemen binnen onze maatschappij en een verhoogd risico voor het ontwikkelen van ziektes als kanker, diabetes 2, infecties, obesitas en hart- en vaatziektes’.

 

Blauw licht een belangrijke boosdoener

De grootste boosdoener voor het gebrek aan slaap blijkt de moderne technologie. En dat zit hem vooral in het hoge gehalte blauwachtig licht dat door de beeldschermen van smartphones, tablets en laptops wordt verspreid. Uit onderzoek blijkt dat een paar uur ’s-avonds werken een direct effect heeft op onze biologische klok. Licht is bepalend voor het resetten van onze biologische klok en dan met name de blootstelling aan blauw licht ’s-avonds laat, zegt hoogleraar en slaapexpert Charles Czeisler van de universiteit van Harvard. Het zorgt ervoor dat ons circadiaanse ritme minstens een uur opschuift. Het hormoon melatonine, dat slaap bevordert, komt hierdoor pas later vrij waardoor je met meer moeite ’s-ochtends opstaat en je niet fit voelt.

 

Waarom is slapen zo belangrijk?

Gebrek aan slaap zorgt voor oververmoeidheid overdag. Als je oververmoeid bent, is je brein eerder geneigd signalen verkeerd te interpreteren. Het leidt tot gebrek aan concentratie.  Het leidt ook tot meer negatieve gevoelens. Bekend is immers dat je een belangrijke beslissing beter niet ’s-avonds laat kunt nemen of een gevoelig liggende e-mail te versturen, je er beter letterlijk een nachtje over kunt slapen. Het leidt tot minder ruimte voor je empathie.

Gebrek aan slaap zorgt ook voor een kort lontje en dat is niet best voor jezelf, voor je omgeving en voor je werk.

 

Het gaat ook om goed slapen

Beter leiderschap door beter slapen! Personal & Business Improvement

Het aantal uren slapen of in je bed liggen is niet alleen van belang. Het gaat ook om goed slapen. Er kunnen allerlei slaapstoornissen zijn, die er ook voor zorgen dat je de volgende ochtend niet fit bent, zoals niet in slaap kunnen komen, vaak wakker worden, slapeloosheid. En dan is er ook nog slaapapneu. Dat is vaak je adem inhouden tijdens het slapen, soms wel meer dan 40 keer per uur. Dat zorgt voor vermoeidheid de volgende dag en voor gebrek aan zuurstof naar de hersenen. Ik kan er over meepraten want bij mij is dat 10 jaar geleden al geconstateerd. Met een adequate behandeling gaat dat gelukkig nu goed. Zo’n 300.000 mensen in Nederland hebben slaapapneu en worden ervoor behandeld, maar er zijn naar schatting nog eens 300.000 mensen die (nog) niet gediagnosticeerd zijn, met alle risico’s van dien. Bij het ervaren en vermoeden van slaapstoornissen en slaapapneu is het van belang naar de huisarts te gaan. Het gaat namelijk niet vanzelf over en het heeft veel impact.

Goed en genoeg slapen is dus voor iedereen belangrijk, maar zeker voor leidinggevenden. Zij hebben hun alertheid immers de hele dag hard nodig.

DUS 7-9 UUR PER NACHT GOED SLAPEN IS EEN BELANGRIJKE TIP VOOR IEDERE LEIDINGGEVENDE.


Door Joost Siereveld