De meeste mensen vinden verandering niet zó erg……. zolang het niet te dichtbij komt of betrekking heeft op henzelf.
Anders wordt het “Veranderen kan pijn doen”.
Moet je veranderen?
Laten we beginnen met een spreuk die ik graag en regelmatig gebruik:
“Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen”.
Ergens is het een beangstigende spreuk. Alsof je altijd maar moet veranderen.
Feit is dat we inderdaad altijd (moeten) veranderen. Doen we het zelf niet dan doet onze omgeving dat wel. En inderdaad ook vóór ons. Dat geldt voor ons persoonlijk maar zeker ook zakelijk. Daar is stilstand achteruitgang. Net als in de sport.
Mensen die al 30 jaar “hetzelfde werk” doen beamen dat. De functie mag dezelfde naam hebben, het werk is wel zeker veranderd.
Technologie, concurrentie, wetgeving en misschien wel de belangrijkste, de klant hebben allemaal invloed op hoe ons werk eruit ziet. Het gaat niet allemaal in hetzelfde tempo en er zijn branches waar veranderingen langzamer gaan dan bij andere branches, maar er verandert best veel. Denk maar eens hoe het werk wat je nu doet 20 jaar geleden werd gedaan (als dat al mogelijk is). Of je nu werkt in de sierteelt, overheid, IT, beveiliging, etc.
Een andere spreuk die dit ondersteund is:
“Ik kan niet zeggen dat een verandering per definitie een verbetering is. Wat ik wel kan zeggen is dat dingen moeten veranderen willen ze verbeteren.”
[activecampaign form=17]
Recente artikelen
Wil je veranderen?
Nu we hebben vastgesteld dat verandering iets is wat gebeurt of we nou willen of niet, is de vraag hoe jij er mee omgaat.
Wacht je op verandering, verander je zelf, vindt je verandering leuk of laat je het met tegenzin toe.
Het is niet zo dat je hieruit moet kiezen en dat dus voor alle situaties geldt. Wel zie je dat mensen die veelal vooruit kijken ook veel bij veranderingen betrokken zijn. Mensen die dat niet doen zijn diegene waar de veranderingen veelal hen “overkomt”.
Het doet niets af aan de kwaliteit van je werk. Mensen die veel bij veranderingen betrokken zijn gaan veranderingen ook veelal makkelijker af. Tenslotte is het zo dat: “Als je morgen wat anders wilt dan gisteren, moet je vandaag wat veranderen”.
Hoe ga jij om met veranderingen?
Het neemt echter niet weg dat dus niet iedereen even makkelijk met veranderingen kan omgaan. Een grote valkuil van initiatiefnemers van veranderingen is dat ze vaak denken dat iedereen wel begrijpt dat er verandert moet worden en waarom.
Zelf heb ik meegemaakt dat een aantal mensen in een MT (Management Team) die een verandering binnen een organisatie moest leiden, niet begreep waarom ik daar aanwezig was. Ik was op wens van de directie aanwezig om de voorbereiding en stappenplan van een verandertraject op te zetten en het verandertraject te begeleiden. “Je stuurt toch gewoon een e-mail of memo en iedereen weet wat er veranderd en wat ze moeten doen” was de opmerking.
Ik heb ze gevraagd wat de grootste verandering was in hun leven en hoe ze daar mee om gingen. Verder heb ik het boekje “Wie heeft mijn kaas gepikt (van Johnson & Blanchard)” laten lezen aan een aantal mensen in de groep.
De discussies daarna waren aanzienlijk genuanceerder. Met name de vraag “wat maakt het lastig om de verandering te accepteren” zorgt voor verschillende ideeën.
Het veranderen van werkwijzen, procedures en veranderen van automatisering is niet alleen een kwestie van papier en techniek.
Of en hoeveel pijn veranderen doet voor de betrokkenen, jezelf en je organisatie hangt af van je aanpak. Vanuit Personal & Business Improvement helpen we daarbij. Het is iets waar we regelmatig voor benaderd worden. Neem Contact met ons op voor meer informatie daarover.
Waanzin en resultaten
Als laatste wil ik je nog een spreuk meegeven die veel mensen niet zomaar geloven….:
“De definitie van waanzin: steeds hetzelfde doen en dan verschillende resultaten verwachten”.
Wil je meer spreuken ontvangen “like” ons dan op facebook en/of volg ons op twitter.
Door Erwin Siereveld