Je kan echt meer dan je denkt

Mensen die mij kennen weten dat mijn credo is:

‘Mensen zijn hun eigen beperking en daar kan je wat aan doen’. 

Die beperking zit hem in het feit dat mensen dikwijls denken dat ze iets niet kunnen en daarom beginnen ze er niet aan en doen dan niets of iets anders. Mensen onderschatten zich dus heel vaak en vertonen dan risicomijdend gedrag. Ze gaan op safe, ze gaan voor veilig. Dat klinkt verstandig, maar het zorgt ook voor die beperking waar ik het eerder al over had. Het zorgt voor stilstand. Er worden kansen gemist en dat geldt voor materiele zaken, maar ook voor immateriële zaken. Dat is jammer. Mensen weten niet wat ze missen.

 

Maar is het echt zo dat je meer aankunt dan je denkt?

Je kan echt meer dan je denkt. Personal & Business Improvement

Zeker.

Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn eigen, hele recente ervaring: anderhalf jaar geleden besloten mijn vrouw en ik dat we ons huis wilden gaan verkopen en dat we kleiner wilden gaan wonen en gaan huren. Omstandigheden en leeftijd maakten het verstandig die beslissing te nemen. Aanvankelijk liepen het met de verkoop niet zo’n vaart. We vonden dat niet erg. We hadden immers geen haast. Maar in augustus vorig jaar was het dan toch zover. We hadden een koper die de vraagprijs wilde betalen, dus gingen we akkoord. We hadden nog geen nieuwe woonruimte gevonden, maar we spraken een opleveringstermijn van 6 maanden af. 12 Februari 2018 werd de overschrijvingsdatum. Tijd genoeg dachten wij om voor die tijd een nieuwe woning te hebben gevonden. Maar dat viel nog niet echt mee. Het aanbod van betaalbare huurappartementen in de vrije sector was niet echt ruim. Uiteindelijk vonden we dan toch een woning naar onze zin. Een nieuw te bouwen appartement dat medio februari 2018 opgeleverd zou worden, zo werd ons verzekerd.  Het zou dus perfect aansluiten aan de overschrijvingsdatum van ons oude huis. Misschien een paar weken verschil. Nou dat zouden we wel kunnen overbruggen. Geen probleem dus.

Maar het liep andersJe kan echt meer dan je denkt. Personal & Business Improvement

Eind december kregen we bericht dat de oplevering van het nieuwe appartement enige vertraging op zou gaan lopen. Het zou wellicht eind februari worden. We vonden een tijdelijk onderkomen in een vakantieverblijf voor 3 weken en regelden opslag voor onze meubels voor die periode. Niet ideaal natuurlijk, maar we hadden geen keus. Met veel hulp van familie en vrienden werd onze hele inboedel ingepakt en tijdelijk opgeslagen. De opleveringsdatum van onze bestaande woning bleef immers op 12 februari staan. Toen we eenmaal in het vakantieverblijf zaten kregen we het bericht dat oplevering van onze nieuwe woning toch zeker nog wel een paar weken uit zo lopen. Een nieuwe datum kon nog niet definitief opgegeven worden. Dat betekende dat we weer op korte termijn een tijdelijk onderkomen moesten vinden. Dat kon nog voor een week in het vakantieverblijf waar we zaten, maar daarna was dat alweer verhuurd. We vonden een mogelijkheid bij vrienden van ons in Zeeland. Zij wilden ons wel onderdak geven voor 2 weken. We pakten onze spullen dus weer in en gingen naar Zeeland. Maar dat was niet het einde. Er kwam bericht dat de oplevering nog later zou gaan worden, zonder dat een definitieve datum opgegeven kon worden. Er moest dus weer tijdelijk onderkomen gevonden worden. Weer alles in pakken en verhuizen. Dat ging nog een aantal keren zo door zodat we uiteindelijk op 7 verschillende adressen hebben gebivakkeerd in een periode van ruim 3 maanden. De oplevering van onze nieuwe woning werd uiteindelijk 9 mei en op 19 mei konden we voor het eerst in de nieuwe woning overnachten. Dat betekende dus 7 keer verkassen, 7 keer alles inpakken en uitpakken. Al die tijd uit de koffer leven. Al die tijd onzekerheid. Nou moet je weten dat zowel mijn vrouw als ik de 70 gepasseerd zijn en dat er bij beiden aan onze gezondheid wel wat schort. Toch hebben we het allemaal goed doorstaan.

 

Toch tot meer in staat dan we vooraf dachten.

Als we dit allemaal van tevoren hadden geweten, zouden we waarschijnlijk  gedacht hebben dat we dit niet aan zouden kunnen, of er in elk geval er behoorlijk tegenop gezien hebben. Maar het is allemaal toch gelukt. We zijn zelfs een aantal waardevolle ervaringen rijker. We hebben bij voorbeeld onze vrienden echt leren kennen. Ook wij kunnen dus toch meer dan we denken en dat terwijl ik dat eigenlijk al had kunnen weten, gezien mijn credo dat ik in het begin van deze blog al noemde.

 

Hulp!?

Echt, ieder mens kan meer dan hij denkt. Het vermogen om je eigen beperkingen te overwinnen kan je natuurlijk zelf ontwikkelen, maar je kunt er ook hulp bij krijgen. Dat maakt het makkelijker om te beginnen en door te zetten. Als jij zakelijk echt wat wil aanpakken, laat het ons, P&B Improvement, weten. We hebben er ervaring in en helpen je graag.

Door Joost Siereveld