Wat maakt een goede leider?

Als leidinggevende doe je je best om een goede leider te zijn. De meeste leidinggevende denken ook dat te zijn.

 

Maar wat maakt nu een goede leider?

leiderschap. Personal & Business Improvement

leiderschap

Er zijn meerdere karaktereigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden voor verschillende leiderschapsrollen. Voor een leider in een crisis situatie gelden andere waarden en kwaliteiten dan voor een leider in een veranderingssituatie of in een status-quo.
Dat gezegd hebbende zijn er een aantal kenmerken die altijd gelden.

Ik ben over het algemeen vrij concreet, dus heb ik het niet zo op vage analyses. Ik werk graag naar een doel en boek graag resultaat. Ik heb recent weer een aantal onderzoeken gelezen en ik wil graag een aantal belangrijke kenmerken met je delen daaruit (aangevuld met mijn ervaring) die volgens mij een goede leider in meer of mindere mate in zich heeft.

 

Een leider:

 1. Heeft een voorbeeldfunctie
  Leiders vervullen een voorbeeldfunctie. Van hen mag verwacht worden dat zij integer zijn en morele waarden uitdragen in wat zij zeggen en doen. Mensen kopiëren vaak het gedrag van een leider.
 1. Is faciliterend
  Echte leiders stellen zich dienend op. Zij zijn ertoe in staat hun ego naar de achtergrond te verplaatsen. Een tendens tot bescheidenheid typeert hen. Het stimuleert dan mensen om zelf aan de slag te gaan. Vraag eens: “Hoe zou jij dit oplossen?”.
 1. Geeft verantwoordelijkheid
  Bij voorkeur geeft een leider zijn medewerkers vertrouwen door ze eigen verantwoordelijkheden en autonomie toe te kennen. Verantwoordelijkheid is echt wat anders dan taken geven. Geef daarom de ruimte en accepteer dat mensen het wellicht anders doen dan dat jij het zou doen.
 1. Zoekt contact
  Leiders willen weten wat er speelt in de organisatie en bij klanten. Ze doen hun best om de afstand tot de werkvloer te overbruggen.
  Sociale vaardigheden als heldere communicatie, luisteren en het vermogen tot zelfkritiek zijn belangrijk.
 1. Heeft een visie
  Zij moeten in staat te zijn een heldere visie te creëren. Daartoe zijn het reduceren van complexiteit en analytisch vermogen belangrijke vaardigheden. Een leider communiceert dan ook verwachtingen en motiveert mensen om ook aan die visie te werken.
  Authenticiteit is belangrijk. Wees jezelf en draag je eigen visie uit. Een goed verhaal kan daarbij helpen.
 1. Is resultaat en actie gericht
  Leiders zijn er om resultaten te realiseren en prestaties te verbeteren. Dit vraagt om resultaat- en actiegerichtheid. En ja dat geldt ook voor people managers.
  Om daadwerkelijk tot resultaten te komen, is het van belang dat leiders de regie nemen en sturen. Leiders moeten kunnen motiveren en inspireren.
 1. Neemt beslissingen
  Van een leider is zichtbaar dat hij of zij beslissingen neemt. Gewogen en concrete beslissingen die onderbouwd zijn en uitgelegd (kunnen) worden.
 1. leiderschap. Personal & Business ImprovementLaat mensen groeien
  Van leiders worden ook enige coachende vaardigheden gevraagd. Aandacht geven aan mensen en openstaan voor feedback zijn daar onderdeel van.
  Mensen laten groeien is mogelijk op verschillende vlakken zowel persoonlijk als inhoudelijk. Een goede leider stimuleert groei.
 1. Zorgt voor veilige werkomgeving
  Met veilig bedoel ik hier niet veiligheid van lichamelijk letsel, maar een omgeving waarin mensen kunnen werken, ideeën kunnen uiten en feedback kunnen geven zonder veroordeeld te worden.
  Succesvolle leiders verleggen de aandacht van henzelf naar iets anders en moedigen anderen aan om vooral hun mening te geven. Zij zijn experts in het overbrengen van het gevoel dat je vrijuit kunt praten en met vertrouwen je mening kunt ventileren. Ze weten een sfeer om zichzelf heen te creëren die uitnodigt tot actie, terwijl ze tegelijkertijd benaderbaar blijven.
 1. Blijft leren
  Eigenlijk moet dit punt op nummer 1 staan. Want als je alle voorgaande punten al zou uitoefenen en je blijft stilstaan qua kennis verwerving, kun je nooit een goede leider worden.
  Een goede leider stelt altijd vragen en wint constant advies in. Aan de buitenkant lijken ze alles te weten, maar stiekem zijn ze leergierig en zoeken non-stop naar nieuwe leermomenten door af te gaan op de kennis van anderen en het volgen van trainingen, seminars, etc.

Er zijn natuurlijk meer kenmerken te noemen buiten deze 10 en die kun je dan ook kwijt in het reactie veld.

Ik ben benieuwd welk punt jij het belangrijkste vindt.

Erwin Siereveld

 Origineel artikel uit 2014