Vertrouwen, de meest effectieve motivator

Vertrouwen, de meest effectieve motivator

waar je in dit artikel ‘hij’ leest, geldt het ook voor ‘zij’.Vertrouwen, de meest effectieve motivator. Personal & Business Improvement

Een aantal recente ervaringen deed mij me realiseren hoe belangrijk (en prettig) vertrouwen geven eigenlijk is. Dat is in zijn algemeenheid zo, maar het is in het bijzonder het geval bij leidinggeven. Vooral als je leiding geeft volgens het bottom-up principe. Daarbij is het zelfs een belangrijk instrument. Bij die vorm van leiderschap gaat het immers in belangrijke mate om het motiveren van de medewerkers en om het verkrijgen van gezag, oftewel geaccepteerde macht.
Over het principe van bottom-up leidinggeven heb ik meerdere blogs geschreven en is er zelfs een E-book van mijn hand dat gratis bij P&B Improvement te verkrijgen is (zie elders op deze website).

 

Vertrouwen geven motiveert

Een werknemer die het vertrouwen krijgt van zijn leidinggevende voelt zich gewaardeerd, gerespecteerd. Hij zal de taak waarvoor hij het vertrouwen heeft gekregen met veel inzet vervullen. Behalve dat de werknemer het prettig vindt, bouwt het ook zijn zelfvertrouwen verder op. Daar hebben zowel leidinggevende als werknemer profijt van. Het hebben van zelfvertrouwen is van ongelooflijk belang voor iemands persoonlijkheid en positiviteit. De motiverende werking van vertrouwen werkt het beste als de leidinggevende het vertrouwen dat hij heeft in de werknemer ook duidelijk uitspreekt en er geen geheim van maakt. Anderen mogen het ook weten.

 

Je krijgt er wat voor terug

En ja, je krijgt er wat voor terug als je vertrouwen geeft. Het werkt namelijk twee kanten op. Als je als leidinggevende vertrouwen geeft, krijg je een op een ook vertrouwen terug en dat laatste is van groot belang voor jouw positie als leidinggevende. Het zorgt voor acceptatie van jouw positie. Dat maakt het voor jou als leidinggevende een stuk makkelijker om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en te houden en wel in de richting die jij voor ogen hebt.

 

Een paar voorbeelden uit het dagelijks levenVertrouwen, de meest effectieve motivator. Personal & Business Improvement

  • Toen ik vorige week boodschappen deed op een drukke markt bij ons in de buurt, kwam ik bij een voor mij nieuwe groentekraam. Ik had mijn boodschappen gedaan en wilde het bedrag van €7,75 met mijn pinpas betalen. Op de markt kan dat tegenwoordig. Maar de marktkoopman zei: dat kan bij ons niet, alleen contant. Ik zei: dan hebben we een probleem, want ik heb geen contant geld bij me. Oh zegt de marktkoopman geen probleem hoor, komt u het straks maar betalen. Ik wilde weggaan om elders te gaan pinnen, maar hij zei neemt u uw boodschappen maar mee, het komt wel goed. Stomverbaasd was ik over zoveel vertrouwen. Ik deed elders nog wat andere boodschappen en ging daarna contant geld pinnen en ging daarmee de groenteman betalen. Hij vond het heel gewoon. Hij had niet anders verwacht. Deze groenteman heeft aan mij een klant voor het leven! Ik kreeg er een goed humeur van en had het gevoel dat het met de mensheid toch nog niet zo slecht is gesteld.
  • De voetbalcompetitie is weer begonnen. In een wedstrijd verslag van een wedstrijd van PSV las ik dat voetballer Pereiro zei dat hij zo prettig speelde nu hij het vertrouwen had gekregen van de nieuwe trainer Mark van Bommel. Hij scoorde en speelde een uitstekende wedstrijd. Hij gaf zelf aan dat te danken te hebben aan het vertrouwen dat zijn trainer hem expliciet had gegeven. Die trainer werd dus beloond met een speler die een uitstekende wedstrijd speelde en mede zorg droeg voor de overwinning van zijn team.
  • Een voorbeeld van enige tijd geleden is dat toen ik voor een Amerikaans bedrijf werkte, met een Nederlandse vestiging. Ik was nog jong en er moesten een aantal zaken geregeld worden met het Amerikaanse moederbedrijf. Toen ik dat meldde aan mijn toenmalige directeur, zei hij, nou ga jij dat dan maar regelen in Amerika. Ga er maar heen. Ik was verbaasd, ik was nog nooit in Amerika geweest en werkte nog niet zo lang bij het bedrijf, maar mijn directeur zei, ja ga dat maar doen. Ik heb er vertrouwen in dat jij dat voor elkaar brengt. Het was een geweldige ervaring. Het ging inderdaad goed. Het motiveerde mij enorm. Mijn zelfvertrouwen nam aanzienlijk toe en ik bracht het in dat bedrijf uiteindelijk tot de functie van directeur.

 

Dus………

Het zijn maar een paar voorbeelden. Ik zou er nog vele van kunnen geven, maar hopelijk is het bovenstaande voldoende om ook jou, als lezer, ervan te overtuigen dat vertrouwen geven een belangrijke motivator is en dat het je ook voor jezelf als leidinggevende nog het nodige oplevert.

Door Joost Siereveld