Jij bent belangrijk. Personal & Business Improvement

Het is niet iets waar je continu bij stil staat en dat hoeft ook niet.  Als leidinggevende zijn er een aantal belangrijke factoren waardoor je voor een organisatie erg belangrijk bent.
Waar jij het verschil maakt. Niet alleen door wat je doet maar ook vooral hoe je het doet.

 

1. Jij helpt mensen naar een hoger niveau

Jij bepaalt voor een belangrijk deel of en hoe mensen in je team groeien. Dat is een behoorlijke verantwoordelijkheid want een steeds belangrijkere motivator is persoonlijke ontwikkeling voor medewerkers.

Dus laat hen vooral meer worden van wie ze al zijn

Tip: focus daarom op de sterktes en talenten van mensen en concentreer je niet op de zwaktes van iemand. Probeer niet om mensen te perfectioneren of om het gat van de zwakte dicht te rijden. Laat hen net meer worden van wie ze al zijn.

Talent management Personal & Business ImprovementDe talenten van je teamleden kennen ≠ de vaardigheden van je team kennen

Doordat iedere persoon uniek is, heeft hij een unieke combinatie van talenten. Het is dus belangrijk de talenten, sterkten en leerpunten te kennen. Vaardigheden zijn echt wat anders.

Tip: Maak gebruik van testen (Wij hebben er meerdere voor je) om de talenten en sterke punten concreet te maken. Je kunt daardoor sneller gebruik maken van die talenten en sterke punten. Hierdoor ervaar jijzelf en de medewerker sneller positief resultaat.

2. Jij bepaalt of een verandering succesvol is of niet

Als leidinggevende kom je verandering, groot of klein, meerdere malen tegen.
Jij hebt erg veel invloed op het succes van die verandering. Verandering kost tijd en energie. Als je zelf niet helemaal achter de verandering staat is het dus extra moeilijk om die succesvol te laten verlopen.

Zorg dus dat je positief overtuigd wordt van de noodzaak en het doel van de verandering want jij moet die kunnen communiceren op dusdanige wijze dat de medewerkers er ook mee aan de slag gaan.

Tip: Zorg dat je de visie en het bijbehorende beleid duidelijk over weet te brengen
Voorbeelden van typerende reacties op verandering als de visie en beleid niet helder wordt gecommuniceerd zijn:

  • Ik wil wel, maar we doen dit eigenlijk al;
  • Ik wil wel.., maar dan moeten ze ons eerst de middelen verschaffen;
  • Ik wil wel, maar mijn collega’s zijn nog niet zover;
  • Ik wil wel, maar dan moeten zij mij eerst eens precies vertellen wat wij dan nu niet goed doen.

3. Jij bepaalt de invulling en richting van je team/afdeling

De manier van leiderschap is erg belangrijk voor het resultaat wat je met je team neerzet. Jij hebt zelf een voorkeur en bent goed in een bepaalde leiderschapsstijl. Het is echter belangrijk dat je aan meer dan 1 stijl invulling kunt geven. Tenslotte is niet iedereen aan wie je leiding geeft gelijk. Voor veel leidinggevenden/managers ligt hier dan een schone taak. Want het is makkelijk om terug te vallen in jouw voorkeursstijl van leidinggeven.

Tip: Ken de verschillende leiderschapsstijlen. Door een snelle test weet je welke leiderschapsstijl of stijlen jou makkelijk af gaan. Je weet dan ook waar je moeite mee hebt en dus waar je aan kunt werken. Doe dit niet alleen. Maak gebruik van een collega of een coach om je hierbij te helpen.

Ik ben benieuwd welke punten jij als leidinggevende nog meer belangrijk vind naast doelen behalen.