Training Personal & Business Improvement

Een gezegde wat ik laatst kreeg te horen en ik moet zeggen dat ik dat regelmatig tegenkom.

Ik heb te maken met managers en ondernemers. Jong, oud, net gestart en al senior in zijn of haar rol.
En bij alle rollen kom ik het tegen. Of het nu gaat om een lijnmanager, projectmanager, programmamanager, directeur, CEO of ondernemer.

 

Ik kom 3 soorten mensen tegen:

  1. Mensen die wat willen leren,
  2. Mensen die erkennen dat ze moeten leren,
  3. Mensen die vinden dat ze niets hoeven te leren omdat ze het al weten.

In welke categorie zit jij?

De eerste opmerking die ik krijg gaat over de inhoud. Het hangt af waarover je moet leren. Als het gaat om nieuwe regelgeving begrijpt meer dan 2/3 dat het noodzakelijk is. Maar als het gaat om het beter kunnen vervullen van je rol, aanpassen van gedrag en het leren van vaardigheden binnen de functie die je al invult, ziet het er anders uit.

Ik moet zeggen dat ik ook behoorlijk eigenwijs was en nog steeds wel ben. Ik zat enige jaren geleden in een leidinggevende rol en vond dat ik het best heel aardig deed. Resultaten werden gehaald en de mensen waarmee ik werkte waren zover ik kon zien, tevreden.

 

Volg een training

Ik volgde regelmatig een training of cursus, maar die gingen voornamelijk over vaardigheden en inhoud. Ik  keek dus niet naar trainingen over gedrag en vond de meeste seminars bij voorbaad zonde van mijn tijd.
Tot op een geven moment ik de mogelijkheid kreeg aangeboden van iemand die ik respecteerde om een training te volgen over leiderschap.

Met enige overtuiging van die persoon ben ik de training gaan volgen.
Daar kwam ik erachter dat ik een aantal dingen inderdaad goed deed. Bevestiging. Ha!

Ik kwam er ook achter dat ik een blinde vlek had. Een heel scala van zaken waarvan ik het bestaan wel wist (want ja, ik was al leidinggevende), maar zeker niet alle details en het daarom ook niet echt goed toepassen.
Ik heb daar veel geleerd over leiderschap, mensen, gedrag en communicatie.

Later ben ik door een coach onder handen genomen en die wist mij te vertellen dat ik taai was. Ik ben niet zomaar te overtuigen en hij moest stevig zijn best doen. Dat gold voor hem, maar zeker ook voor mij…..

Online Training Personal & Business ImprovementEn ja, ik volg nog steeds trainingen.

 

Verbeteren!

Terug naar de managers en ondernemers die ik tegen kom. Gelukkig zijn er genoeg leidinggevende die willen verbeteren. Dat doen ze zowel voor henzelf (je maakt het jezelf makkelijker) als voor de mensen waarmee ze samen werken.

Ik sprak recent weer een medewerker die vertelde dat zij er geld voor over had om haar leidinggevende naar een training te sturen, maar dat diegene dat niet nodig vond. Ik heb haar wat ideeën gegeven hoe ze haar leidinggevende van categorie 3 (niet willen leren) naar categorie 2 te krijgen. Dat gaat helaas niet zomaar weet ik uit eigen ervaring.
Want leidinggevenden die zeggen dat ze alles weten, hebben het meeste te leren.

Laat ik afsluiten met een andere wijsheid.

“Intelligente mensen weten dat ze nooit uitgeleerd zijn”.

En iedere leidinggevende heeft sterke punten en verbeterpunten. Ik ga er zoveel mogelijk vanuit dat de meeste leidinggevende intelligente mensen zijn…

Kijk eens op Groei in Leiderschap en L.E.A.P. – Leadership Excellence and Acceleration Program