Ondernemers zijn vaak druk en hebben een overvolle agenda.

Hard werkende ondernemers. Doe het anders.

Werk effectiever

Ze zijn druk met van alles en nog wat, maar vooral met dingen voor elkaar krijgen.
Hoe komt dat nou?
We zien veel ondernemers met hun organisatie groeien door hun passie, kennis en ervaring.
Vaak is zo dat medewerkers niet automatisch diezelfde passie, kennis en ervaring hebben. Hierdoor ontstaat de valkuil dat de ondernemer nog harder gaat werken en dus nog drukker wordt.
Ik zie vaak dat zowel de ondernemer als de medewerkers wel willen, maar elkaar nog niet op het juiste niveau hebben gevonden of op een goede manier samenwerken.

Hoe komt dat nou?

Twee woorden, communicatie en vertrouwen.
En nee, de twee staan niet los van elkaar.
Het is tenslotte zo dat als je niet communiceert er geen vertrouwen zal ontstaan. Hoe goed de aanwezige kennis/expertise ook is. Hoe groot de passie ook mogen zijn.
En andersom, als je elkaar vertrouwd blijft het nodig om te communiceren. Doe je dat niet gaan steeds meer zaken anders of zelfs fout. Dat schaadt het vertrouwen in de ander.

Oorzaak.

Mensen zijn niet gelijk aan elkaar. Open deur? Blijkbaar niet. Los van uiterlijk, smaak of geslacht vinden we vaak dat mensen moeten denken zoals wij zelf denken. Dat klinkt misschien arrogant, maar het is wel ons vertrekpunt.
We zijn de som van onze opvoeding, ervaringen, leertrajecten, relaties, keuzes en nog veel meer.
De gemene deler die we vaak met elkaar hebben omdat we in dezelfde branche werken of met dezelfde producten werken, dezelfde klanten bedienen of zelfs dezelfde vrienden hebben brengt ons dichter bij elkaar.
We vergeten alleen vaak dat de ander niet diezelfde som heeft als wijzelf. Dat begint al bij de opvoeding.
Ons denkpatroon is anders. Als ik het over een bank praat loop ik het risico dat de persoon tegenover mij denkt dat ik het heb over een bank waar je geld kan opnemen. Terwijl ik het heb over een bank waar je op kan zitten, buiten, onder een boom, in het bos, in de zon, met een boek. Als ik dus niet meer communiceer dan alleen het woord bank, is het risico erg groot dat hetgeen ik vertel of bedoel niet goed overkomt. Als ik dan ook nog eens hoor dat de ander begrepen heeft wat ik heb gezegd en het daarna niet zo blijkt te zijn is de kans aanwezig dat ik geïrriteerd raak of zelfs boos wordt. Om van het opbouwen van vertrouwen maar te zwijgen.

Oplossing.

Er zijn meerdere oplossingen zoals er meerdere wegen naar Rome zijn.
Ze beginnen allemaal echter met communiceren. En nog moeilijker, het loslaten van aannames. En dan kan je ook nog samenvatten van wat er gezegd is.

In de komende blogs zal ik verder schrijven over communicatie, vertrouwen, perspectief, aannames, leidinggeven en teams.

Ik nodig je uit mee te discussiëren en je ervaringen te delen. Herken je dingen uit de tekst, laat het me weten! Weet je meer oplossingen aarzel dan niet en deel ze met ons.

Origineel uit 21012