Het kan bijna niet anders dan dat je vaker wat hebt gehoord of gelezen over veranderend leiderschap, modern leiderschap of zelfs leiderschap in de nieuwe economie. Veranderingen zijn er altijd geweest. Dat was al zo 20 jaar geleden en dat is nu ook zo. De veranderingen zijn echter niet hetzelfde als toen.
Waar hebben we dan nu mee te maken en waarom zou je daar aandacht aan besteden?
Herken je 1 of meer van deze situaties?
– Jongeren voelen zich niet thuis in de organisatie.
– Last hebben van een aantal ongemotiveerde medewerkers
– Verloop van personeel
– Werken vanuit samenwerking in plaats van dienstverbanden geeft een andere dynamiek
– Weinig innoverende teams en afdelingen
– Visie en uitvoering liggen ver uit elkaar
– Achter lopen op de concurrentie
Het achterblijven van leiderschap ten opzichte van bedrijfsmatige en maatschappelijke ontwikkelingen is de gemeenschappelijke factor in het lijstje hierboven. Dat is dus een belangrijke factor waarom je aandacht zou moeten besteden aan leiderschap in de huidige en nieuwe economie.
Wat is dan die nieuwe economie
Kort door de bocht heeft het te maken met de nieuwe generatie en de veranderingen die deze generatie met zich mee brengt enerzijds en de nieuwe manier van samenwerken anderzijds.
Voor meer informatie over generaties kun je de video bekijken.
De nieuwe manier van samenwerken houdt in dat we steeds meer werken als een organisme. Mensen, veelal zelfstandigen, die samenwerken omdat ze dat leuk vinden en op basis van resultaat. Dit geeft een hele andere dynamiek aan de verhoudingen, communicatie en het traject om tot het gewenste resultaat te komen. De trend is ook dat we steeds minder vanuit dienstverband gaan werken en meer op flexibele basis en op basis van wederzijdse afspraken.
Veranderingen voor leiderschap
Het kan natuurlijk ook niet anders dan dat je als leidinggevende mee veranderd. Je kunt je tenslotte niet als dinosaurus gedragen en volhouden dat wat je een paar jaar geleden deed nu ook nog steeds volledig van toepassing is.
En natuurlijk verander je mee. Je werkt met je team en pikt de signalen op.
Als het goed is horen onderstaande punten tot die signalen die je oppikt. Zo niet, is het goed dat ik ze nog even uitschrijf 🙂
- Werken vanuit een visie
Dat klinkt mooi en is het ook als je de visie ook regelmatig onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden laat zijn. De visie moet tot leven komen en overeenkomen met jouw eigen visie.
- Vertrouwen
De grootste aanpassing als je dit nog niet doet of mee bent gestart. Vertrouwen op vaardigheden en skills van de medewerkers. Op het nemen van verantwoordelijkheden door medewerkers en op eigen leiderschap van de medewerkers (innovatie op de vloer gebeurt niet door sturing maar door het juist niet te sturen). Je kunt dit stimuleren en laten groeien. Neem er wel de tijd voor.
- Talentmanagement en flexibilisering
Aan de ene kant een toenemende behoefte aan wendbaarheid en flexibilisering, aan de andere het grote belang van adequaat talentmanagement. De wereld waarin organisaties opereren, wordt grilliger en complexer.
In aansluiting op “vertrouwen” is het prettig om de talenten en competenties van de medewerkers te kennen en gebruik van te maken. Zorg dat je ze kent en gebruikt. Voor het in kaart brengen zijn meerdere tools.
- Luistervermogen
We hebben het er hier vaak over. Luisteren. Een van de belangrijkste (zo niet de belangrijkste) tools die je kunt toepassen in leiderschap. Je komt veel te weten en hoeft zelf minder te bedenken. Waarom is het dan toch vaak zo moeilijk?
- Loyaliteit
Als geen ander in staat zijn om loyaliteit binnen de organisatie te creëren. Ben je bewust dat je dit doet. Mensen aan de organisatie en aan jou binden geeft onder meer ook continuïteit. Doe je dit al?
- Verbinding
Je moet verbonden zijn niet alleen met de medewerkers maar ook de stakeholders en samenleving om het bedrijf heen. Als je alleen bezig bent met jouw eigen deel en het deel van je afdeling binnen de organisatie, sluit je je af van de redt van de organisatie en de rest van de wereld. Het is belangrijk te weten wat er buiten jou directe invloed sfeer speelt.
- Ervaring en jong van geest
Enerzijds wordt van leiders veel ervaring gevraagd zodat ze ‘the bigger picture’ kunnen schetsen. Aan de andere kant moeten ze jong van geest zijn en goed de tijdgeest aanvoelen. Met de snelle ontwikkelingen op het concurrentieveld wordt dat laatste steeds belangrijker.
Hoe pak jij dat aan? Volg je ook trainingen, seminars en workshops?
- Kunnen leidinggeven aan heterogene en diverse teams
Hierbij komen termen als “bottom up”, “situationeel leiderschap”, “leidinggeven op afstand” en “gedragen doelen stellen” om de hoek kijken.
- Teamwerk
Je moet teamwerk binnen en buiten de organisatie kunnen realiseren, zonder concentraties van macht. Hoe doe je dat nu? Hoe werken samenwerkingsverbanden met andere afdelingen, leveranciers, klanten?
- Communicatie
Het is een punt wat al heel lang op de lijst staat en zal blijven staan. Communicatie blijft een van de belangrijkste aspecten van leiderschap.
Het is ook een container begrip waar heel veel onder valt. Communicatie is veranderd door de jaren en zal ook blijven veranderen. Veranderingen in de communicatie zijn o.a. het gevolg van veranderende economie, het nieuwe werken, multiculturele werkvloer, mensen zijn zelfstandiger en mondiger, andere werkgever/werknemer relatie, nieuwe technieken (social media, e-mail, etc.).
- Conceptueel en strategisch kunnen denken
Misschien voor de hand liggend, maar daardoor niet minder belangrijk.
Kun jij strategische doelen naar uitvoering vertalen (met en voor je collega leiders)?
- Integriteit, oprechtheid en intellectuele openheid hoog in het vaandel hebben staan.
“Practice what you preach”. Kom afspraken na en wees transparant in je werk.
De lijst is natuurlijk niet onuitputtelijk en ik ben erg benieuwd naar de aanvullingen die je kunt geven.
Welke punt zou jij graag willen toevoegen aan de lijst? Of heb je een ervaring die je wilt delen?
Plaats die onderaan dit artikel.
Als je nu één van de onderstaande vragen hebt:
- Hoe zet je ‘oud’ leiderschap om naar nieuw leiderschap?
- Hoe zorg je voor afstemming zonder overbodige sturing?
- Hoe zet je medewerkers in hun eigen kracht?
- Hoe kan ik beter samenwerken?
- Hoe geef je leiding en sturing op afstand?
- Hoe schep je orde in de chaos?
- Waar vind ik trainingen en workshops?
Kortom, hoe geef je leiding anno nu neem dan direct contact met ons op of kijk op de pagina’s voor Groei in Leiderschap of L.E.A.P. en schrijf je in voor artikelen en uitnodigingen voor workshops en seminars.
Origineel artikel uit 2015