De titel lijkt te mooi om waar te zijn, maar toch kan het.Minder werken en meer gedaan krijgen. Personal & Business Improvement

In het algemeen wordt aangenomen dat je hard en vooral veel moet werken om succesvol te kunnen zijn. Je zou er bijna een workaholic voor moeten zijn. Maar is dat ook echt zo? Dat ik hier een vraagteken zet, geeft wel aan dat ik denk dat dit niet zo is. Sterker nog, ik denk dat het tegengestelde waar is. Veel werken werkt contra productief, zeker als het op 24/7 begint te lijken.

 

Productiviteit

Een recente studie van Stanford toont aan dat je productiviteit per uur van het werk scherp daalt als je werkweek de 50 uur overstijgt. Als het meer dan 55 uur wordt, voegt het zelfs niets meer toe. Mensen die b.v. 70 uur per week werken, hebben dezelfde output, het zelfde resultaat, als iemand die 55 uur werkt. Dat zijn ontnuchterende cijfers. Ze geven op z’n minst te denken.

Het is daarom goed om eens te kijken naar hoe je je productiviteit per uur of per werkweek omhoog krijgt. Hoe benut je je werkuren optimaal? Het doet me denken aan een zin die ik me lang geleden al als credo eigen maakte:

‘Don’t work harder, but work smarter’.

 

Hoe zou dat dan kunnen?

Ik las laatst een artikel waar succesvolle mensen werden geïnterviewd over hun verhouding werk/privé. Het komt er op neer dat er behalve de bovengenoemde zinloosheid van veel uren te werken er nog een belangrijk element is dat er voor zorgt dat je werkuren productief worden, nl.

 

Hoe breng je je weekend door??

In elk geval: door niet te werken, althans niet in de klassieke zin van het woord.

Door je los te maken van je dagelijkse beslommeringen, krijg je de kans om afstand te nemen en dieper door te dringen in de echte problematiek van je werkomgeving. Je kunt je breder oriënteren en meer kansen zien.

E.e.a. resulteert in een lijst van 10 zaken die er voor kunnen zorgen dat je in het weekend de juiste balans vindt om op maandag morgen voor 110% klaar te zijn voor de nieuwe week:

 1. Loskoppelen
  Je koppelt je elektronisch los. Als je dat niet doet, kom je niet los van je werk. Als je voor je werk 24/7 beschikbaar bent, legt dat een constante druk op je. Als dat voor jou niet realistisch is, beperk je dan op een zaterdag tot 1 uur waarin je je e-mail checkt en beantwoordt en waarin je naar je voice mail luistert en daar eventueel op reageert. Plan dat uur van te voren en hou je er aan. Doe dat ook op zondag als dat voor jou nodig is. Maar hierbij geldt: beperk je tot dat uur en doe daar geen concessies aan.
 1. Beperk je noodzakelijke karweitjes en klussen
  Dit soort bezigheden hebben de neiging om je hele weekenden in beslag te nemen. Waak daarvoor, want op die manier wordt het ook werk en kom je aan een 7-daagse werkweek toe. Je ontspant niet. Dus beperk je hierin. Alles wat je nu niet klaar krijgt, plan je gewoon voor het volgende weekend. Laat het je niet achtervolgen. Hou de regie in eigen hand.
 1. Overdenk, overpeins
  Het wekelijks overdenken van wat je doet en zou willen doen is een krachtig instrument voor verbetering. Neem afstand en beschouw de zaken die voor jou relevant zijn in een breder perspectief. Zonder in beslag genomen te worden door de dagelijkse beslommeringen, leidt dit tot nieuwe inzichten waarvan je profijt kunt hebben in de komende week. Je kunt dit ook bereiken door er met anderen over te praten in een aangename setting.
 1. SportSport. Personal & Business Improvement
  Heb je daar door de week geen tijd voor? In het weekend heb je 48 uur beschikbaar om daar wat aan te doen. Lichamelijke inspanning zorgt voor het vrij  komen van een neurotransmitter die stress vermindert. Het zorgt vaak voor nieuwe ideeen en vernieuwende gedachten. Het buiten zijn alleen al zorgt dikwijls voor verhoging van je creativiteit. Het is wel belangrijk dat je iets zoekt dat je leuk vindt om te doen en wat je regelmatig kunt doen.
 1. Volg je passie
  Je zult er versteld van staan wat er gebeurt als je dingen kunt doen in het weekend die je passie hebben. Het volgen van je passie is een geweldige manier om aan stress te ontsnappen en om je mind te openen voor nieuwe gedachten. Het kan bij voorbeeld gaan om zaken als muziek, lezen, schrijven, schilderen of voetballen met je kinderen.
 1. Quality time met je gezin
  Quality time doorbrengen met je gezin of met degenen die je dierbaar zijn, zorgt voor opladen en ontspannen. Zorg dat je daar weekenden voor vrij houdt. Gedurende je werkweek kom je er meestal niet toe. Verklaar je weekenden voor heilig. Behalve dat het goed voor je zelf is, profiteren je dierbaren daar ook van en zorgt het voor een goede, positieve sfeer, die je ook weer meeneemt naar je volgende werkweek.
 1. Plan micro-avonturen
  Zorg er voor dat je dingen doet die je door de week niet doet. Ga naar een concert, ga naar een wedstrijd van je favoriete sport, reserveer een hotel met je vrouw, ga uit eten met haar. Plan die zaken van te voren gedurende de week. Het zorgt er voor dat je er niet alleen in het weekend plezier aan beleeft, maar de voorpret zorgt ook voor iets positiefs en werkt ontspannend.
 1. Wordt op dezelfde tijd wakker
  Vaak slapen mensen uit in het weekend of staan in elk geval later op. Dat lijkt aantrekkelijk, maar dat is het niet. Een onregelmatigheid in je tijd van wakker worden, zorgt voor een verstoring van je bioritme. Een van de fases die je in je slaap hebt is de fase waarin je mind zich klaar maakt om wakker te worden. Vaak worden mensen daarom wakker vlak voor dat de wekker gaat (de hersenen zijn er klaar voor). Als je in het weekend verder slaapt en deze fase voorbij laat gaan, wordt je vaak duf en moe wakker. Uitslapen levert dus niets voor je op en kost alleen maar tijd.
 1. Gebruik ochtenduren als tijd voor jezelf
  Als je een gezin hebt, is dat misschien lastig, maar als je zelf gewoon op tijd opstaat is het meestal wel mogelijk wat tijd voor jezelf te vinden. In de ochtenden ben je tot het meeste in staat, zeker als het gaat om fysieke belasting. Je hebt er dan dus het meeste profijt van.
 1. Besteedt 30 minuten aan de komende week
  Het weekend is een mooie tijd om je gedurende een korte tijd, b.v. 30 mintuten te richten op wat je de komende week gaat doen. Weten hoe je week gaat beginnen zorgt voor ontspanning, zorgt voor het gevoel dat je de dingen in de hand hebt. In andere blogs heb ik het wel eens over de drivers’ seat gehad. Dit is er een voorbeeld van hoe je je dat gevoel zelf kunt verschaffen.

 

Alle 10?

Deze 10 tips zijn geen wetmatigheden, het zijn ervaringen van mensen die in hun leven succesvol zijn, zowel in hun werk als ook in hun privé leven. Ze zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op een publicatie van Dr. Travis Bradberry, eerder dit jaar. Ze hoeven niet persé voor iedereen te gelden en zeker niet altijd alle 10. Maar ze kunnen je wel op weg helpen om je eigen balans te vinden.

Als je vindt dat ze waardevol voor je kunnen zijn, ga dan aan het eind van het weekend na, welke en hoeveel van deze tips voor jou in dat weekend van toepassing waren.

Succes en doe er je voordeel mee.