Multitasken is inefficiënt

Multitasken: niet doen!Multitasken = inefficiënt tasken. Personal & Business Improvement

Door Joost Siereveld

Zoals sommigen, die deze artikelen regelmatig lezen, weten, is een jaar of drie geleden bij mij de ziekte van Parkinson geconstateerd. Jammer, maar het is niet anders. Ik ben lid van de Parkinson vereniging en krijg daarom het magazine van deze vereniging. In het laatste magazine, dat ik ontving, las ik een column van psychiater Odile van den Heuvel, met de titel: ’Wat ik leer van mensen met Parkinson’. Ik wil je de inhoud daarvan niet onthouden, want het bevat een tip die voor iedereen interessant en relevant is, met of zonder Parkinson.

 

Multitasken

Als iets een menselijke uitvinding is, dan is het multitasken. Handsfree bellen op de fiets, discussiërend invoegen op de snelweg, tanden poetsend de krant lezen, een tekst schrijven als je naar de radio luistert, bedenken wat je wil zeggen terwijl de ander nog aan het praten is. Er zijn nog wel 1000 voorbeelden te geven, want we doen het immers de hele dag. Het kan soms heel handig en efficiënt zijn meerdere dingen tegelijk te doen. Tenminste zo voelt het, maar het is de vraag of dat wel zo efficiënt is. Eigenlijk doe je meerdere dingen half, vaak op de automatische piloot, zonder volledige aandacht.

Voor mensen met de ziekte van Parkinson is dat onmogelijk. Hun ‘automatische piloot’ (een bepaalde hersenfunctie) is uitgeschakeld. Dat wordt je door de diagnosticerende neuroloog direct verteld. Iemand met Parkinson moet zich dus op alles wat hij of zij doet concentreren, anders gaat het mis. Ik word daar nog regelmatig mee geconfronteerd. Bij voorbeeld als ik voor verschillende mensen koffie moet zetten. De een wil espresso, de ander cappuccino en weer een ander Latte, dan gaat dat goed als ik me daarop concentreer. Als ik word afgeleid, bij voorbeeld door tegelijkertijd aan het gesprek deel te nemen, gaat het prompt fout. Ik moet dus nog steeds leren 1 ding tegelijk te doen. Om te leren focussen worden zelfs cursussen aangeboden. Voor mij is focussen noodzaak en is multitasken uit den boze.

 

Wat gebeurt er bij Multitasken

Maar ik denk dat bovengenoemde vaststelling niet alleen voor mij van toepassing is. Bij multitasken moet de aandacht steeds heen en weer tussen de ene en de andere taak. Dat schakelen tussen verschillende taken is vermoeiend, het kost energie en het kost tijd. De stof in de hersenen die een belangrijke rol speelt in dat flexibel schakelen is dopamine. Niet raar dus dat de meeste mensen met Parkinson merken dat ze minder goed worden in multitasken en steeds meer gedwongen worden 1 ding tegelijk te doen, want de essentie van de ziekte van Parkinson is dat in de hersenen geen of veel te weinig dopamine wordt aangemaakt. Vaak wordt dit ervaren als een verlies, maar je kan het ook zien als een goede reden om het onterecht bejubelde multitasken definitief af te schaffen.

 

AfschaffenMultitasken = inefficiënt tasken. Personal & Business Improvement

Dat afschaffen van multitasken is een goede tip voor iedereen die mentaal fit wil blijven.

Het is niet voor niets dat de psychologen van deze eeuw boeken vol schrijven over de gevaren van multitasken en het afschaffen ervan. Multitasken blijkt een potentiële bron voor burn-out klachten te zijn. Volgens psychiater Odile van den Heuvel is het de grote verspiller van onze kostbare tijd. Als je iets met volle aandacht doet, 1 ding tegelijkertijd, dan kost het volgens haar, 40% minder tijd, is het resultaat beter en duurzamer en is het plezier groter.

 

Dus de tip aan iedereen, met of zonder Parkinson:

  • Geniet van de fietstocht van A naar B zonder te reageren op binnenkomende berichtjes op je telefoon, maar let op het verkeer en geniet van de frisse lucht.
  • Als je geconcentreerd ergens aan werkt, zet je email uit.
  • Richt in een drukke omgeving je aandacht op 1 gesprekspartner in plaats van een hele groep
  • Als je taak A hebt afgerond, neem een korte (of lange) pauze voordat je aan taak B begint
  • Etc, etc,.

Door Joost Siereveld