7 tips om succesvol te starten met Agile werken

Waar moet je rekening me houden als je Agile wilt werken?

Je ontkomt er bijna niet meer aan. Agile werken. Maar hoe ga je dat dan aanpakken?
Ik zet hieronder 7 tips om succesvol te starten met Agile werken uiteen. Je krijgt hier mee te maken krijgt als je Agile wilt werken.

Het is niet volledig en je krijgt met meer te maken dan wat hieronder staat maar het geeft je vast een idee en je kunt er direct mee aan de slag.
Heb je vragen? Stel ze. Daarvoor kun je natuurlijk bij ons terecht ?.

 

Tip 1: Er is geen tastbaar recept om te beginnen met Agile7 tips om succesvol te starten met Agile werken. Personal & Business Improvement

In ieder bedrijf of situatie is Agile werken anders. Dat houdt in dat wat bij de ene organisatie werkt geen garantie is voor een andere. Hoe Agile werken binnen een organisatie wordt uitgevoerd is sterk afhankelijk van onder andere:

 • De soort omgeving
 • Het team/ de mensen
 • Klanten en partners
 • Soort producten of diensten

Agile werken is geen wonder middel en leidt meestal niet gelijk tot fantastische resultaten.

 

Tip 2 De doelstelling

Agile werken slaagt alleen wanneer het grotere doel duidelijk is. Zie deze doelstelling als het brandpunt waar alle losse delen samenkomen. Pak daarom niet lukraak opdrachten of taken op, maar begin bij de kern en werk vanuit daar verder. Bedenk waar jullie als bedrijf nu staan en waar jullie in de toekomst heen willen. Zo behoud je de juiste focus.
Probeer de doelstellingen van een team daarbij ook te koppelen aan de ondernemingsdoelstelling van de organisatie. Een doelstelling moet altijd in het verlengde van ‘het grotere doel’ liggen. Is dit niet het geval dan draagt een team niet bij aan de koers die je bedrijf vaart. Vroeg of laat zorgt dat voor onvrede of teleurstelling.

Ten slotte is het ook belangrijk dat je geen teams samenstelt die conflicterende of overlappende doelstellingen hebben. Dit lijkt logisch, maar zorg dat je hier als MT of directie ook kritisch op stuurt en evalueert.

 

Tip 3: Bepaal met elkaar de visie van wat je wil bereiken

Zorg ervoor dat iedereen bekend is met de Agile-principes, hierna is het verstandig om binnen een team te bepalen of jullie klaar zijn volgens de nieuwe methode te werken. Daarnaast is het van belang om te bepalen ‘waarom’ jullie graag Agile willen werken. Wat moet er gerealiseerd worden?

 • Een kostenbesparing?
 • Sneller kunnen innoveren?
 • Klanttevredenheid verhogen?
 • Wat is de toegevoegde waarde?

Agile werken is geen doel op zich, maar het biedt de handvatten om met elkaar een bepaald doel te bereiken. Probeer je team mee te nemen door een beeld te schetsen van hoe jij het voor je ziet, laat de andere teamleden ook een beeld schetsen hoe zij het voor zich zien. Een gedragen visie door het hele team is een randvoorwaarde voor het succesvol integreren van het Agile werken.

 

Tip 4 De teams

De bedrijfsdoelen gaan niet alleen de directie of MT iets aan, maar ook alle andere medewerkers. Zorg er daarom voor dat je teams samenstelt uit medewerkers van meerdere afdelingen, van IT tot productie. Kijk daarbij niet naar functieomschrijvingen, maar naar persoonlijke kwaliteiten.

Werk je in een kleine onderneming? Betrek dan iedereen erbij. Zo zorg je voor draagvlak in het gehele bedrijf en staan de neuzen dezelfde kant op. Het helpt om van tevoren profielen op te stellen van de verschillende competenties die je nodig hebt in een team om een project te laten slagen.

Een team heeft een productowner en scrummaster. Beiden zijn geen managers.

Zorg ook dat je vooraf aan de andere randvoorwaarden denkt om wat je wilt opleveren (dienst of product) tot een succes te maken. Denk aan budget, informatie, technologie en communicatiemiddelen. Dit moet voor aanvang duidelijk zijn. Maak ook afspraken over prioriteiten en spreek met het team een specifieke Agile werkwijze en verslaglegging af.

Er wordt veel gesproken over scrum maar het kan zijn dat een andere vorm beter geschikt is voor een team. Denk dan bijvoorbeeld aan Kandan. Er is niet één vorm voor alle teams.

 

Tip 5 Veel contact7 tips om succesvol te starten met Agile werken. Personal & Business Improvement

Wanneer je Agile werkt, moet je zeer regelmatig met elkaar in contact zijn, overleggen en beschikbaar zijn. Doelstellingen en actiepunten kunnen namelijk dagelijks veranderen. “Overleg en samenwerking kost tijd, maar juist hierin ligt de kracht van het team. Gebruik hiervoor alle beschikbare en nieuwe technologieën. Zo communiceer je zelfs goed wanneer een collega thuiswerkt, in de file staat of voor een meeting in het buitenland zit.”

 

Tip 6 Neem feedback ter harte

De meeste waarde met Agile werken ligt in het geven en ontvangen van feedback. Feedback zorgt ervoor dat je met je team extra waarde kan ontdekken. Echter, het belangrijkste aan feedback is dat duidelijk wordt welk zaken geen waarde leveren. Op basis van de feedback kan je een team bijsturen waar nodig.

 

Tip 7 Nog 5 korte tips ?

 1. Kleine teams werken beter dan grote.
 2. Een team moet autonoom kunnen werken en is multifunctioneel.
 3. Een productowner heeft de visie op het product en bepaalt de prioriteit. Maar het team bepaalt hoe men dingen realiseert.
 4. Transparantie: iedereen moet alles weten, inclusief inkomsten en uitgaven.
 5. Als iets niet goed werkt, ligt dat vaak aan het systeem, niet aan het individu.