Iedereen doet het. En ook best al een paar jaar als je dit leest.
Communiceren.

Personal & Business Improvement

Dezelfde taal

Sterker nog je kan niet niet communiceren. Niet alleen mondeling of schriftelijk, zelfs als je niets zegt communiceer je vaak nog. Je gezichtsuitdrukking of je lichaam vertelt wel wat je ervan vindt. En verder luister je ook nog vaak. Ook dat is een onderdeel van communicatie.

Als je de tijd die je aan communiceren besteed, zou besteden aan bijvoorbeeld het spelen van een viool, kun je niet alleen een aardig riedeltje spelen. Sterker nog, je bent dan een vakkundig violist(e).

En toch is juist communicatie waar het vaak fout gaat. Zowel zakelijk als privé.

Ik zie het aan de stijgende vraag die ik krijg. De focus van onze klanten ligt nu bij leidinggevenden die meer uit hun mensen moeten halen en bij verkopers die de klant beter moeten overtuigen.
Dat houdt voor mij in dat ik trainingen en workshops bij klanten geef gericht op leiderschap en communicatie. Bij de eerste groep gaat het om het maximale uit je team te halen door de juiste taal met de mensen te spreken en bij de tweede groep door de taal van de klant te spreken.

 

Hoezo juiste taal….?

Personal & Business Improvement

Hoezo juiste taal?

Communicatie is van wederzijds belang. Je doet er zelf je voordeel mee door effectief te communiceren maar zeker ook de ander.

 

Mening

Vaak oordelen we gemakzuchtig en snel. Omdat we nu eenmaal niet overal bij waren en niet de finesses van elke zaak kunnen kennen. Je kunt bij de zwerver doorvragen, maar misschien blijf je toch argwanend omdat ‘ze altijd wat van je willen’. Je neemt aan dat de rechter ‘zeker weet wat zij doet’.
We worden dagelijks gebombardeerd met meningen en feiten. Vaak zijn we te druk bezig om er goed bij stil te staan en zien we het verschil niet eens. Soms wringt er iets, maar we verdiepen ons er verder niet in. Totdat het onszelf aangaat.

 

Personal & Business Improvement

Effectief communiceren. Dat doe ik toch…?

Transparant

Onze eigen gedachten en gevoelens verwoorden we evenmin altijd even zorgvuldig. Soms willen we gewoon kwijt wat we op ons hart hebben en realiseren ons niet hoe onze uitspraken op de anderen overkomen. We denken dat we transparant zijn, een open boek, toegankelijk en eerlijk, en toch blijken er af en toe tot regelmatig misverstanden te ontstaan. Conflicten zelfs. Hoe is dat mogelijk?

Meestal weten en zien we zelf niet hoe we communiceren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je non-verbaal onzekere signalen uitstraalt, waardoor je communicatief niet helemaal goed uit de verf komt.
Verder zijn we vaak van mening dat als ik het begrijp de ander het ook op diezelfde manier kan begrijpen. We gaan dan uit van onszelf en niet van een ander.

 

Drukker

Vandaar dat we het nu drukker hebben met communicatie. Hoe zit dat bij jou en de organisatie waar je werkt?
Realiseer jij je hoe je communiceert? Wat je communicatiestijl is? Begrijp jij waarom je met de ene persoon prima kan praten en met de ander totaal niet?

Origineel uit 2013