Leren en implementerenBen je bekend met je comfort zone? Het is dat plekje waarop je je naar alle waarschijnlijkheid nu bevindt. Je comfort zone is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt.

Ieder mens heeft verwachtingen van zichzelf en zijn omgeving. Je hebt verwachtingen gebaseerd op het verleden. Jij hebt vaak aan jezelf bewezen dat je goed kunt presenteren bij vergaderingen, dus daar heb je geen enkele moeite mee. Je hebt het altijd leuk in dat café, dus blijf je daar naartoe gaan omdat dat prettig voelt.

 

Buiten je comfortzone

Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig en veilig voelt. Je verlaat je comfort zone zodra je je plotseling gaat begeven in situaties die je nooit eerder hebt meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet.
Alles wat je nooit eerder hebt gedaan of meegemaakt ligt potentieel buiten je comfort zone. Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft.

Door jezelf tegen te houden om je comfort zone te verlaten belemmer je jezelf om te groeien. Je groeit namelijk echt door steeds nieuwe dingen te proberen, en constant je grenzen te verleggen. Wanneer je je begeeft buiten je comfort zone probeer je aan jezelf te bewijzen wat jij kan.Comfortzone

Door je comfort zone te vergroten word je zekerder, zelfstandiger en meer onafhankelijk. En het is eigenlijk eenvoudiger dan het soms kan voelen.

Door jezelf duidelijk te maken dat deze onzekerheid in de meeste gevallen niet rationeel is kun je jezelf verder brengen. Je kunt jezelf stapje voor stapje buiten je comfort zone begeven, en erachter komen dat het allemaal niet zo eng is als het leek!

 

Paradox van verandering

Het aparte is dat we eigenlijk niet bang zijn voor verandering. Het is die magische grens van de comfortabele zone die ons benauwd en onzeker maakt. We zijn meestal niet bang om het nieuwe tegemoet te treden, we zijn bang om het oude achter ons te laten. Nu weet je wat je hebt en wat je kunt verwachten. Zodra je dit echter achterlaat lijkt alles onzeker te worden. Het is de paradox in je: een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten.

Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen, ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft.

 

Paniekzone

Neem bij de verandering kleine stapjes: Als je een te grote stap uit je comfortzone zet loop je het risico dat je in de paniekzone terecht komt. Daardoor kan je overtuigd raken dat je het niet kan of ‘dat het niks voor jou is’, terwijl de enige conclusie is dat je ineens een te grote stap hebt gezet. Wil je bijvoorbeeld meer zeggen wat je voelt, doe dat dan niet in een verhitte discussie, maar start dat te doen in een goed gesprek. Zo kun je ook eerder successen vieren en begint het leuk te worden nieuwe grenzen te ontdekken.

 

Hoe pas je toe wat je leert of verandert?

Of hoe kom jij gemakkelijker uit de comfortzone?

+ Neem dus kleine stapjes en pas die direct toe. Je hebt dan ook veel sneller resultaat wat je weer motiveert om door te gaan.

+ Dat klinkt heel logisch en dat is het ook. Toch zijn we over het algemeen veel te ambitieus. We willen teveel ineens en denken dat we dat ook wel voor elkaar krijgen. Hierdoor pakken we te grote zaken aan of teveel tegelijk. Hierdoor duurt het lang voordat er resultaat is en verliezen we focus en motivatie.

+ Durf, Discipline, Doorzettingsvermogen en Doen! Als je gedachten omzet in daden, voelt dat vele malen beter.

+ Deel je plannen, zo kan je omgeving je stimuleren. Mensen vinden het heerlijk om een ander te helpen en je staat versteld wat voor mogelijkheden zich voordoen als je aangeeft wat je wilt bereiken.

+ Gebruik hulpmiddelen. Mensen kunnen je helpen, maar ook agenda’s, lijstjes, smartphones, social media, etc. Het zijn allemaal hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een verandering door te zetten.

+ Vaak is aan de verandering gedrag gekoppeld. En gedrag is iets wat je niet in één keer verandert.

+ Accepteer teleurstellingen. Die horen er ook bij als je uit je comfortzone treedt. Maar vergeet niet dat als je iets nieuws toepast en het niet in één keer lukt, je het voorheen ook zonder deed en je dus niets verloren hebt. Je kunt het nog een keer op een iets andere manier proberen.

+ Luister niet naar je eigen opgeworpen obstakels. De stem in je hoofd die zegt: “Je kunt het niet! Je durft het niet! Geef het op, wat je al doet is ook oke!” Angst is een slechter raadgever.

Luister ook niet naar de ‘externe’ kritiek uit je omgeving. Besteed niet teveel aandacht aan wat andere mensen denken, maar vaar je eigen koers. Vooral mensen die niet op de hoogte zijn van wat je aan het doen bent, zullen afwijzend reageren omdat je niet het “normale patroon” volgt.comfort-zone

Veruit de meeste succesverhalen zijn het gevolg van het in meer of mindere mate verlaten van je comfortzone.
Zo is het ook met leren. Toepassen van wat je leert gebeurt veelal buiten je comfortzone. Het is nieuw en daarmee vergroot je je comfortzone. Op die manier werken wij ook bij Personal & Business Improvement (en GROEI IN LEIDERSCHAP). Het biedt je de kans volgens de genoemde stappen te leren, maar vooral te implementeren.