falend leiderschap. Personal & Business Improvement

falend leiderschap

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen en bij jou beginnen. Wat voor cijfer verwacht je van de mensen aan wie je leiding geeft over jouw leiderschap?
Nou?
Gemiddeld in Nederland krijgt de leidinggevende een 6,6 van de mensen aan wie diegene leiding geeft. Er valt gemiddeld genomen dus een hoop te verbeteren. Wat is er dan nodig om een 10 te worden? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar als leider moet je wel aan verbetering blijven werken. Je medewerkers opsluiten in procedures, voorschriften en controlemechanismen om hen vooral te managen, zorgt voor ontevreden mensen. Het is als een vogel in de hand, als je te hard knijpt gaat het dood.

 

Een leidinggevende die een 6 scoort houdt de score van de organisatie laag.

Als je dan bedenkt dat een leidinggevende die een 6 scoort, nooit mensen aan zal nemen die hoger scoren. En als dat al zo zou zijn, dan kan diegene ze niet motiveren of vasthouden. Vijven kunnen geen zessen, zevenen, achten, negenen of tienen leiden, hoe hard ze dat ook proberen, hoe hard ze ook werken (Lees ook het artikel “Groei naar een 10“). Het belemmert dus de organisatie en de mensen die met je werken als je niet verbeterd.

 

De zeven oorzaken van falend leiderschap.

Er wordt steeds meer gesproken over ‘falend leiderschap’. Zowel op organisatie niveau als op afdeling/team niveau. Heb jij je ooit afgevraagd waarom organisaties leiders blijven tolereren die hun functie niet goed uitvoeren? Helaas is het zo wijd verspreid dat het vaak niet eens als problematisch of afwijkend wordt gezien. Ook gaat de definitie van leider regelmatig mank. Volgens mij heeft dat te maken met een aantal zaken.

 

1. De leider is vooral een manager. Dat is echt wat anders. Een leidinggevende heeft aspecten van een leider en een manager. Zodra er teveel gemanaged wordt, gaat het om het om het uitvoeren van een taak. Meestal gaat het dan om een maar een risk- of probleemmanager. Deze “leiders” hebben een taak te volbrengen (ook wel op de winkel passen) en geen stip op de horizon waar zij naar toe werken met passie en overgave.

 

2. Wanneer een organisatie en daarmee haar topleiders zich conformeren aan het verlangen naar controle in plaats van strijden, dan falen zij niet alleen om te inspireren of uit te dagen. Zij falen ook om te leiden De medewerkers voelen zich onvoldoende ‘verbonden’ en krijgen te weinig energie van het werk en/of de bedrijfscultuur.

 

3. De leider kan de bedrijfsstrategie niet helder onder woorden brengen, of voert de strategie slecht uit.

 

4. De leider luistert niet genoeg naar anderen.

 

5. De manager maakt fouten en heeft daarna niet de wil of capaciteit om zijn leiderschapsstijl te veranderen.

 

6. Managers opereren niet in overeenstemming met de waarden van het bedrijf. Leiders moeten de identiteit van hun bedrijf immers uitdragen.

Personal en Busioness Improvement

Personal en Business Improvement

7. De leider houdt zich niet bezig met persoonlijke verbetering en daarmee ook niet voor het team/bedrijf.

 

Gelukkig kun je zelf snel werken aan verbetering. Voor jezelf, de mensen aan wie je leiding geeft en de organisatie waar je het voor werkt. De meest makkelijke manier is te beginnen met een workshop, seminar of bijeenkomst.

Begrijp me goed. Ik heb niets tegen falen. Ik doe dat regelmatig zelf. Maar niet leren van je fouten en op zoek gaan naar verbetering is als leidinggevende volgens mij geen optie.
Dus laten we ervoor zorgen dat we beter scoren dan een 6,6.

Origineel uit 2014