Als leidinggevende ben je als het goed is regelmatig bezig met de ontwikkeling van de mensen in je team. En daarbij vergeet je soms een heel belangrijk punt…… Jezelf!
Weet jij waar jouw uitdagingen liggen? Wat jouw belemmerende gedachten zijn? Waar jij aandacht aan moet geven?
Het is altijd veel makkelijker om dat van iemand anders te zien, diegene daarop te wijzen en te helpen, maar voor jezelf?
Dat valt voor de meesten van ons wel tegen.
Teambijeenkomst
Ook voor mij. Ik was vorige week met mijn team van mensen waar ik mee samenwerk bij een teambijeenkomst. En daar werden onze resultaten van een eerder ingevulde persoonlijkheidstest besproken door een expert in het vak die normaal alleen raden van bestuur begeleid van onder andere De Nederlandse bank tot en met C&A. Neusje van de zalm dus.
In het resultaat van die persoonlijkheidstest kwamen de sterke punten en verbeterpunten naar boven en zelfs waar je fysiek last van kunt krijgen als je die obstakels niet opruimt.
Ik hoor je denken: “dat doen jullie zelf toch ook”? Dat klopt. Maar als het over jezelf gaat moet je de hulp van buiten halen. En dat hebben we gedaan. Een leerzame ervaring.
Tijdens de teambijeenkomst kwamen we natuurlijk allemaal stuk voor stuk aan de beurt. Na de feedback over en weer waardoor we elkaars sterke en verbeterpunten beter kennen, werden de uitslagen van de testen besproken.
Ik was heel blij met de lofzang over mijn leiderschap. En de verbeterpunten zijn inderdaad herkenbaar. Ik heb een belangrijk punt in het verleden al getackeld, maar er bleef er nog een over. Ik mag meer op de voorgrond treden. Mijn leiderschap meer manifest maken.
Het feit dat dit herkenbaar is, houdt in dat ik het al meerdere keren heb gehoord. En dat ik het meerdere keren heb gehoord houdt in dat ik er dus tot nu toe niet genoeg mee heb gedaan…
Daar zit nou net de crux. Weten is nog niet doen.
Ik heb er dus voor mij een actie aan vastgekoppeld en we gaan in de komende periode daaraan werken.
Hoe zit dat met jou? Waar werk jij aan? Wat is jouw ambitie? Weet jij waar jouw uitdagingen liggen? Wat jouw belemmerende gedachten zijn? Waar jij aandacht aan moet geven?
En als je dat dan weet, wat doe je eraan? Heb je een actieplan? Iemand die je helpt? Dat laatste is zeker nodig. Doe je dat niet is de kans groot dat je jezelf voor de gek houdt. En je bent vaak slimmer dan je denkt 😉 .
Executive challenge
Om je verder te helpen daag ik je uit. Een “Executive challenge”.
Het heeft mij en vele anderen grote stappen vooruit gebracht. Je leert veel sneller en meer van anderen. Daarbij wil ik je helpen vanuit mijn expertise zoals ik dat bij veel ondernemers, managers en directieleden doe.
Vul in het formulier, waarvan de link hieronder staat, wat jouw ambitie of leerpunt is. Waar je last van hebt of wat je belemmerende gedachte is. Eén punt.
Als cadeau krijg je een persoonlijke Executive Strategie Coaching ter waarde van € 197,00. Een coachingssessie van een uur waarbij je je eerste stappen zet om je doelen te realiseren! Het gaat om jouw ambitie. Het is dus aan jou of jij die stap durft te nemen.
Fijne dag.
Erwin Siereveld
PS. Hebben je vrienden of collega’s ook baat bij dit artikel? Deel het met hen!
Origineel uit 2015
Beste Erwin,
Wat de allergrootste uitdaging is als leidinggevende is volgens mij het kwetsbaar durven opstellen. Pas als je leiderschap met kwetsbaarheid durft te geven, kun je echt contact maken. Het is wel een zoektocht waar ik mee bezig ben.
Groet, Annemieke
Een goed punt Annemieke. Pas als je je kwetsbaar opsteld, kun je ook vanuit jezelf leiderschap beoefenen. Op die manier ben je ook authentiek en maak je echt contact.
Ik nodig je uit voor de expertsessie op 3 juni om hier verder mee aan de slag te gaan. Gratis (alleen bijdrage in de kosten).
Ik ben pas sinds een maand leidinggevende, en wat ik tegenkom is dat ik altijd als een spons geleefd heb. Input input input, maar geen output. En nu ik leiding geef moet het er ook uitkomen en dat valt eigenlijk best wel tegen zonder oefening. Ik had natuurlijk al veel eerder moeten gaan oefenen met de cursussen onderhandelen en effectief timemanagement etc. die ik toen gehad had, al is het met mijn familie. Dus het is AB-SO-LUUT zinvol om je te blijven ontwikkelen, daar geloof ik ook in, maar de praktische kant moet zijn gelijk kunnen uitvoeren en geen vage theoretische stof. Vooral voor nieuwe leidinggevenden.
Wat goed dat jij je realiseert dat je moet blijven ontwikkelen. Je kunt ontzettend grote stappen maken als beginnende leidinggevende. Mijn online training http://www.groeiinleiderschap.nl zorgt ervoor dat je gericht die ontwikkeling kunt maken met de focus op het daadwerkelijk doen (implementeren). Ook op de expertsessies die ik geef kun je daarvoor zeker terecht! Ik zou zeggen tot snel 🙂
Zelf heb ik de neiging mij soms te bescheiden op te stellen. Dat komt voor een deel ook terug in mijn lengte. Met mijn 1,98 val ik sowieso wel op, dus ik hoef mezelf niet zo nodig op de voorgrond te plaatsen. Vaak realiseer ik mij te weinig dat ik een vakman ben die 1.000 keer meer weet dan de ander. Daar moet ik mij vaker op beroepen. En ja, dat heb ik inderdaad ook vaker gehoord, of in ieder geval signalen in die richting gekregen.
Wat ik eraan ga doen? Mijzelf meer bewust maken van mijn kwaliteiten, o.a. door klanten feedback te vragen. In mijn hoofd kan het product dat ik aflever zo zo zijn, maar als de klant dik tevreden is, dan heb ik gewoon goed werk afgeleverd!
Goed dat je realiseert dat je een vakman bent. Laat de klant het inderdaad bepalen. De lat hoger leggen terwijl de klant ruim tevreden is en je al extra hebt geleverd, betekent dat je het alleen voor jezelf doet.
Het kan veel tijd opleveren als je je dat tijdig realiseert. Veel succes en we helpen je daar graag bij.