Laat het universum werken aan jouw doel

Door hard werken bereik je je doelen

en andersom

Mensen die hun doelen bereiken zijn harde werkers

Herkenbaar? Het is een ingesleten overtuiging die we veelal van onze ouders meekregen en waar velen zich aan vast houden.

En natuurlijk zal er als je alleen maar achterover leunt weinig gebeuren. Maar het is niet zo dat je doelen alleen bereikt als jij hard werkt.

 

Je moet een doel stellen om die te bereiken.

Dat klinkt logisch en is ook logisch, maar ik zie dat het lang niet altijd gebeurt.
Je boekt resultaten als je werkt. Dat kan positief zijn of niet, maar staat los van het behalen van doelen.
Als je geen doel hebt werk je aan doelen van anderen zeg ik altijd (en dan heb ik niet over opgelegde doelen). En de resultaten die daarbij horen zijn het gevolg van het doel wat door iemand anders is gesteld.

De resultaten kunnen overigens prettig voelen en je kunt zelfs iets bereiken. Maar niet je doel. Want die heb je niet.
Vergelijk het met het uitvaren van een zeilboot. Als je geen doel hebt, maakt het niet uit waar je uitkomt. Je hebt afhankelijk van de wind, 360 graden aan mogelijkheden. En waar je uitkomt kan het leuk zijn.

 

Wat is dan het verschil als je een doel stelt?

Het grappige is dat je geen ingewikkelde theorieën hierop los hoeft te laten. Je kunt bijna alleen het universum haar werk laten doen.
Je begint met het definiëren en bewust stellen van je doel. En het belangrijkste, je moet je doel  opschrijven. Concreet maken.

Op het moment dat je dat doet sta je open voor informatie om je doel te bereiken.
Je creëert automatisch een beeld van dat doel. Misschien nog niet helemaal strak omlijnt, maar er ontstaat al een beeld.
Je ziet ineens allerlei zaken die je kunnen helpen je doel te bereiken. Je ziet artikelen, boeken en je ontmoet mensen die met hetzelfde bezig zijn of al hebben gedaan.
Vergelijk het met het uitzoeken van een auto. Zodra je een keus hebt gemaakt zie je die auto ineens overal rijden.
Dat deden ze daarvoor ook al, maar toen had je er geen oog voor.
Dat geldt dus ook voor je doel. Alle informatie is er altijd al geweest, maar omdat jij geen concreet doel had gesteld was het niet relevant voor je. En dus zag je het niet.

 

Laat het universum werken aan jouw doel

Communiceer je doel

Je zet je hersenen open voor de benodigde informatie

Het lijkt bijna een luikje wat je openzet en waardoor de benodigde informatie binnenkomt.
Je hersenen wijzen je bijna automatisch de weg naar je doel en helpen je bij jouw keuzes. Want als je bijvoorbeeld als doel hebt gesteld dat je een 50% verbetering in klantbeleving (of service) wilt hebben, zorg je dat je weet hoe de ervaring nu is. En ga je opzoek naar verschillende mogelijkheden om die verbetering te bereiken. Je praat met mensen over het onderwerp waardoor zij ook met ideeën komen.
Je hoeft je dus niet eens heel erg druk te maken over je doel en toch zul je merken dat het toch zonder al te veel moeite naar je toe kan komen. Het enige wat je hoeft te doen is in te gaan op de signalen die naar je toekomen en vervolgens je gevoel te volgen. Je hersenen “selecteren” wat bij je doel hoort en filteren dat eruit.

 

Moet je hard werken aan je doel?

Het belangrijkste is dat je een doel stelt en opschrijft. Op zich de makkelijkste, maar ook de belangrijkste stap. Hoe meer je over het doel communiceert hoe meer het gaat leven.
Het komt als het ware naar je toe. Je kunt het begeleiden. Je kunt het afdwingen of op je gevoel afgaan. Je kunt er dus hard aan werken of minder hard aan werken.
Het wil niet zeggen dat je er niets aan hoeft te doen, maar het kost minder moeite, en voelt minder als werken. Afhankelijk van de snelheid waarmee je het doel wilt bereiken kun je het op je af laten komen en het vooral op gevoel doen, of er het meer opzoeken veel over communiceren en er andere mensen bij betrekken. Er gaan dan meer luikjes open die allemaal open staan voor dat ene doel.
Jouw doel.

Wil je weten hoe je deze en andere punten aanpakt? Neem contact met ons op!