Leiderschap: Aangeleerd of natuurlijk talent? Personal & Business Improvement

Zonder verder te lezen ben ik benieuwd naar jouw mening. Wat is je eerste ingeving? Is leiderschap aangeleerd of een natuurlijk talent?

Ik kom regelmatig deze discussie tegen en heb daar natuurlijk ook mijn mening over ;-). Overigens ligt de verdeling van mensen die kiezen voor of aangeleerd of natuurlijk talent dicht bij elkaar. De score voor natuurlijk talent ligt net iets hoger.

Voordat ik mijn mening  geef wil ik een aantal feiten op een rijtje zetten.

Aan wie denk je als ik het heb over grote leiders?

Napoleon, Hitler, Gandhi, Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. Maar ook Stephen Covey, Richard Branson, Simon Sinek en meer ‘corporate’ Elon Musk, Bill Gates, Steve Jobs en laten we Donald Trump ook in het lijstje meenemen.
Verschillende leiders in verschillende categorieën en je kunt het lijstje gerust aanvullen.

Leiders die invloed hebben (gehad) op onze maatschappij en zakenwereld. Goed of slecht.

 

Worden leiders als leider geboren?

Gelijk de eerste vraag. Is leiderschap een talent wat bij geboorte wordt meegegeven?
Het lijstje met leiders hierboven wisten voor het grootste deel niet dat zij toen zij kind waren leiders zouden worden. Zij leiden een normaal leven tot zij op een dag bewust kozen om hun passie en geloof na te streven om verbetering aan te brengen waardoor volgens hen verbetering mogelijk zou worden.

Ze stonden en staan voor verandering, uitgedaagd door het op dat moment heersend maatschappelijk denken.
Toegegeven, zij hebben misschien de gelegenheid gehad om hiervoor te kiezen, maar ik denk dat we allemaal kansen krijgen. Het gaat erom welke je kiest en pakt.

De namen hierboven en veruit de meeste leiders grepen de kans en hebben hun ideeën gekapitaliseerd (sommige letterlijk anderen figuurlijk) en mensen weten te motiveren voor hun doelen. Ze zijn niet uitgegaan van hun leiderschap als drijfveer en ook hadden zij niet verwacht dat zoveel mensen hen zouden volgen toen ze begonnen.

 

Maar is leiderschap dan een talent? En is dat aangeboren?

Leiderschap is in ieder geval niet een zesde zintuig of een onderbuikgevoel. Want een onderbuikgevoel is gebaseerd op ervaringen.

Volgens mij is leiderschap een verzameling kwaliteiten. Leiderschapskwaliteiten zijn de vaardigheden, het gereedschap, het vermogen en gedrag noodzakelijk om anderen succesvol te motiveren en sturen.

En leiderschap bevat meer. De bekwaamheid mensen te laten groeien door gebruik te maken van hun vaardigheden en competenties.
De meest succesvolle leiders zijn dan ook die leiders die anderen stimuleren succesvol te zijn.
Dat houdt dus in dat je meerdere (leiderschap)vaardigheden moet bezitten.Leiderschap: Aangeleerd of natuurlijk talent? Personal & Business Improvement
En als dat zo is kun je die vaardigheden trainen. En het kan zeker zo zijn dat bepaalde vaardigheden al sterk aanwezig hebben. Er dus talent voor hebben. Zoals ‘communicatief vaardig’, ‘empatisch vermogen hebben’, ‘Authentiek zijn’, etc.

Een mix van competenties en gedrag. Verschillende kwaliteiten.

 

Diversiteit in leiderschap

Vandaar dat er zo’n diversiteit in leiderschap is. Daarom denk ik ook dat je leiderschap significant kunt verbeteren door training. De een heeft van nature een aantal vaardigheden die helpen bij leiderschap (talent). De ander bouwt door groei en ontwikkeling zijn of haar leiderschapskwaliteiten uit.

Ik help leiders met die groei en ontwikkeling. Onder andere door training. Want er zijn heel veel leiderschapskwaliteiten. Ik heb verschillende klanten gevraagd om een lijst te maken en we zijn tot een lijst van meer dan 50 gekomen.

En? Ben je nog steeds dezelfde mening toegedaan?
Hoe kijk jij hier tegenaan?  Laat het me hieronder weten in een reactie.

Origineel artikel uit 2016