Herken je dat?
Jouw medewerkers zijn zelfstandige, hoogopgeleide professionals. Vakinhoudelijk hebben ze vaak meer kennis dan jij en je moet bij hen je gezag verdienen.
Toch zijn professionals niet alleen die zelfstandig opererende toppers waar je in eerste instantie aan denkt. Ten eerste zijn het mensen met hun onzekerheden, scherpe kanten, al dan niet reële verwachtingen en zorgen. Daarnaast zijn het belangrijke spelers in de organisatie en hebben ze een grote impact op de mensen om hen heen: collega’s, klanten, patiënten, noem maar op.
Veel professionals zijn gericht op hun individuele prestaties, waardoor minder aandacht kan zijn voor teamwork of interactie met de buitenwereld.
Mede hierdoor is lang niet iedere professional continu in staat om volwassen en vaardig om te gaan met de intermenselijke uitdagingen van alledag. Coaching, begeleiden, zo nu en dan aanspreken, grenzen bewaken en de weg wijzen zijn broodnodig. En laat dat nu net de taak zijn van de manager.
Een aantal tips om je vast te helpen:
1. Blijf alert op waar je niet in contact bent met je team. Op de punten waar het contact minder is, is dus voor jou werk te doen.
2. Verlaat regelmatig je comfortzone en zoek het contact op. Weersta elke verleiding om op afstand van je team te werken. Zorg dat je er bent, neem waar en zorg voor echte communicatie.
3. Conflicten zijn contact: ga die niet uit de weg, maar blijf wel constructief. Lees bijvoorbeeld de artikelen over feedback.
Hoe geef jij feedback?
Hoe ontvang je feedback en kritiek?
4. Geef zo snel mogelijk feedback op het gedrag van teamleden, aangepast op het soort gedrag dat zij vertonen.
5. Zoek feedback op over jezelf, maar laat je niet veroordelen of in de hoek zetten. Neem zichtbaar actie op verbeterpunten, zoals je dat ook van teamleden verwacht.
6. Blijf een open communicatiekanaal tussen je team en de hogere echelons in de organisatie.
7. Laat zien dat je de belangen, zorgpunten en inzichten van je team helder uiteenzet bij hoger management.
8. Als er vanuit hoger management een beslissing moet worden gecommuniceerd, zorg dat je er zelf achter staat of er tenminste goed mee kunt leven, voordat je het gaat communiceren, anders verlies je snel alle geloofwaardigheid voor je team.
9. Communiceer positief: zoek altijd naar het positieve, motiverende in elke situatie en benoem dat.
10. Ontwikkel samen met je mensen een collectieve ambitie en spreek af welk vormen van gedrag gewenst zijn.
11. Durf te differentiëren in de aansturing van professionals.
12. Neem een gezaghebbende maar ook dienende houding aan.
13. Treedt assertief op naar mensen die niet (meer) goed zijn in hun vak.
14. Geef autorisatie, het vermogen om je werknemers de ruimte te geven – óók de ruimte om fouten te mogen maken. Dat is echt het tegenover gestelde van Micro-management, ofwel de behoefte om controle te hebben over elk aspect van je organisatie of team.
15. Leren van de fouten die gemaakt worden, of als eerste toe kunnen geven dat er dingen fout zijn gegaan.
16. Verandering aanmoedigen. Je werknemers kunnen op de beste ideeën komen en jij kunt ze hierin erkennen.
17. Val ze niet lastig met procedures
Professionals zijn al gemotiveerd, Ze hebben jaren gestudeerd om eindelijk te gaan doen waar ze zo enthousiast over zijn. Pas op dat je dat enthousiasme niet verprutst! Dus faciliteer de kenniswerkers in plaats van hun werkprocessen alsmaar te plannen en te controleren. Dat betekent, zorg ervoor dat ze niet te veel lastig gevallen worden met formulieren, rapportenschrijverij, regels en procedures dan komt de productiviteit en kwaliteit vanzelf. Waarom? Omdat echte professionals liever iets goed dan iets fout doen.
Wees er dus zeker van de noodzaak.
Bron o.a.:
Thomas Benedict
Prof. Mathieu Weggeman