Samenwerken Personal & Business Improvement

Ik heb afgelopen woensdag net weer een expertsessie gegeven over dit onderwerp met een aantal enthousiaste deelnemers. Het ging over Leiderschap en samenwerken.
En met modern leiderschap is het leidinggeven nauw verwant aan samenwerken.

Want wanneer mensen samenwerken, werken ze meestal aan een gezamenlijk doel. Daarbij komt dat mensen vaak afhankelijk zijn van anderen in hun werk. Wat ik veel zie is dat mensen die goed kunnen samenwerken, over het algemeen goed omgaan met gedrag van verschillende mensen.
Het is dus belangrijk om (tijdelijk) eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Dat doel en het behalen daarvan staat voorop. Accepteren dat anderen ook anders doen en gedragen.

 

Gedrag

Om goed samen te kunnen werken, is het verstandig stil te staan bij eigen gedrag en bij gedrag van de teamgenoten. Er is sprake van een combinatie van verschillende soorten gedrag. Iemand is namelijk nooit alleen het een of het ander.

Kort door de bocht kun je geef ik je hieronder 4 voorbeelden. Het staat los van leiderschapsstijlen, teamrollen (Belbin) of andere indelingen. Het komt nog het dichtst bij de Roos van Leary. Het zijn simpele richtlijnen, maar ook snel toe te passen:

+ Werk je samen met een dominant persoon doe je dat het meest effectief door aan te geven wat er goed is aan de mening of het gedrag van de dominante persoon. Kom daarna duidelijk op voor je eigen mening. De strijd aangaan om te willen winnen is niet verstandig. Daar ziet de dominante persoon nou net de uitdaging.

+ Samenwerken met iemand die voornamelijk volgend is, gaat het best door een gelijkwaardige of zelfs onderdanige houding aan te nemen. Vraag om advies door ‘hoe’-vragen te stellen. Dit nodigt de ander uit om deel te nemen en zich actiever op te stellen. Probeer bij mensen die een volgende stijl hebben om steeds zelf te sturen en met initiatieven te komen.

+ Samenwerken met een extravert persoon gaat goed door tempo te houden en persoonlijk contact te maken. Vraag naar zijn mening en laat ook iets van je eigen persoonlijkheid zien. Praat bij deze stijl niet te veel over details en feiten, want dan verlies je contact.

+ Werk je samen met iemand met introvert gedrag, neem dan de tijd om met input te komen. Moedig hem aan. Stem af op het niveau van feiten en concrete afspraken. Introverte personen houden meestal niet van overdrijven, uitweiden en worden niet snel informeel.

Samenwerken Personal & Business Improvement

Gedragstijl

Als leidinggevende wordt nog meer van je verwacht dan van de anderen in het team. Dus dat je goed kan omgaan met verschillende gedragstijlen. En het begint met jouw eigen gedragstijl. Ken je die? En ken je die van je team?

Meestal doe je dit al in meer of mindere mate. Het concreet maken maakt het leuk en makkelijk om daarin verder te gaan. Het geeft ook gelijk je leerpunt weer.

In de expertsessie van afgelopen woensdag was een moment waarin duidelijk naar voren kwam dat er verschillen zijn in gedrag. Waarbij iemand zich irriteerde aan het gedrag van een ander. Daar zit dan een les. Iets waar je van kan leren. Overigens was het andersom ook zo. Het mooie is dat tegen het einde van de expertsessie ze elkaar prima konden aanvullen en dat ook herkende.

Wil je hier meer over weten of heb je graag hulp bij dit onderwerp, laat het ons weten.

Origineel artikel uit 2015